glunderstart-gouden weken in je klas

Van de vrijheid,
je-eigen-kleine-bubbel,
het spelen, spelen, spelen
en elke dag ijs
naar
structuur,
klas,
leren
en gewoon weer een pauzehap.
Oja.
En de wekker.

Voor iedereen is het weer even wennen. Voor jou en je leerlingen. Hoe kom je nou het beste op gang?

Volgens de groepsfases van Tuckman zitten we de eerste weken van het schooljaar in de forming-fase. Zelf als de kinderen elkaar al kennen, is er in de zomervakantie veel veranderd en gaan ze zich deze weken opnieuw tot elkaar verhouden.  Ze houden zich nog gedeisd, verkennen (vaak onbewust) deze nieuwe situatie. Superbelangrijk dat jij er als leerkracht alles aan doet om ze een veilig gevoel te geven, zodat alles op een prettige manier gevoeld en ontdekt kan worden. Zodat ze kunnen connecten. Met zichzelf, met elkaar en met jou. Hiermee leg je ook nog eens een stevige fundering voor de rest van het schooljaar. 

Omdat ik ook wel weet dat jij je handen knettervol hebt, maakte ik deze glunderstart-inspiratieposter voor jou. Je krijgt hem meteen in je inbox als je ‘m hier aanvraagt. 

Subscribe

* indicates required


Hoe maak je van elke schooldag hartjesdag? ❤️

Zo’n 14 jaar geleden denk ik. Ik was juf van groep 6,7,8 en ‘mijn’ groep-8-meisjes wilden de klas versieren met Valentijnsdag.

Zelf vond ik het commerciële onzin. Maar ik ❤️ het initiatief, bovendien deden ze het na schooltijd en moest ik dus snel klas uit 😉Nou vooruit, ik ging wel.

De volgende dag kwam ik dus in een rood-roze-hartjes-klas. Vol zelfgemaakte slingers, ballonnen en lieve briefjes voor alle klasgenoten. Toen realiseerde ik het me:

Kinderen verlangen zo keihard naar een liefdevolle omgeving. Tegelijkertijd hebben ze zo weinig om te geven. Zo weinig om te tonen, bekrachtigen dat ze iemand lief vinden. Laat ze geven! Geef ze iets om te geven.

Dus ja, misschien vond ik die Valentijnsdag wel commerciële onzin. Maar voor hen was dit precies de dag, de aanleiding om hun aandeel te nemen voor die liefdevolle omgeving.

Dat was het schooljaar waarin ik besloot dat we niet alleen van die ene dag afhankelijk hoeft te zijn om hen daar dat aandeel in te kunnen geven. Om veel meer aanleiding te creëren voor lieve woorden.

Ik weet het niet meer heel zeker, maar ik geloof dat precies dit moment met ‘mijn’ groep-8-meisjes de fundering is van de glunderketting.

Grijp deze dag aan om je klas lieve woorden tegen elkaar te laten zeggen. En regel de starterskit van de glunderketting als Valentijnscadeau voor je klas. Zo is het voortaan elke dag hartjesdag.

Meer erover via https://www.glundercompany.nl/glunderketting/

Glunderende leerkrachten brengen de mooiste lessen over.

Hebben? Kan! Gratis zelfs. Maar alleen op 30 en 31 januari 2010 tijdens de nationale onderwijsstaking.

Want deze is voor de stakende leerkrachten. Trouwens, ook voor de niet-stakenden. No matter of je staakt. I’ve got your back 👊🏼 Want je hebt heel wat ballen hoog te houden. Dat vraagt stevigheid en liefde. Wat je ze ook wilt leren, wat je ook van ze verwacht, bij jou begint het.

Jij, met jouw fonkelende ogen. Met jouw glimlach, je rust in de chaos. Jouw positieve vibes doen je leerlingen groeien.

Dank dat je er bent. ✨ #teamteacher

Deze poster is dus alleen vandaag en morgen totally gratis te downloaden. Je vindt hem hier.

waarom zelfs het GEVEN van complimenten kinderen laat glunderen.

‘Omdat hij zo stoer is. En zo hard kan rennen.’ zei Meneer van 6 gisteren over zijn kleine neef toen ik hem vroeg waarom ze het zo leuk hadden samen. Kleine vraag, zo vlak voor het slapen. Ik weet zeker dat het hem glunderend in slaap liet vallen. Want het geven van complimenten, zelfs als die ander er niet bij is, laat glunderen. 

Bij het geven van een compliment produceert je lichaam, net als bij het ontvangen ervan,  dopamine. Dopamine is bij uitstek een blijmakende stof. Verder versterkt het geven van complimenten de hartjes in je ogen; je ziet meer een meer positieve dingen bij een ander. Het verdiept en versterkt de vriendschap, of in dit geval van Meneer van 6, de nevenschap ; )

Hoe kun je daar nou in de klas of thuis praktisch mee aan de slag op een eenvoudige, krachtige manier? Welke vragen stel je, wat doe je zelf? 

Door het zelf als volwassene voor te leven. Wees zelf die verandering die je wenst. Gééf die complimenten. Strooi met lieve woorden als met confetti. Aan die kinderen om je heen, maar ook aan hoofdrolspelers uit boeken die je voorleest bijvoorbeeld. 

Vraag naar complimenten voor klasgenoten of vrienden, beantwoorden mag zelfs in stilte in plaats van hardop. Net zo goed voor de dopamine en hartjes-oog-ontwikkeling. Stel ze bijvoorbeeld ‘s avonds aan tafel of bij het afsluiten van de schooldag de vraag ‘Wie had jij wel een compliment kunnen geven vandaag?’ 

Brainstorm samen over een compliment. Liefst over iemand die er op dat moment niet bij is, een fictief persoon (die uit dat voorleesboek van tip 1 bijvoorbeeld) is nog veiliger. Simpelweg door te vragen’ welke schatten kun jij ontdekken bij … (de hoofdpersoon)? En waarom dan?

Zeker weten dat het niet alleen die kinderen om je heen laat glunderen. 

En voor wie wel wat houvast kan gebruiken bij het aan de slag gaan met complimenten, is er de glunderketting. Perfect voor in de klas, perfect cadeau voor bijvoorbeeld de leerkrachtverjaardag of om aan Sinterklaas te vragen. #tipperdetip.

Meer positieve en praktische tips ontvangen voor thuis of in de klas? Schrijf je in voor de GlunderTips, dan vallen ze regelmatig op je digitale deurmat!

wat jij als ouder kunt doen om die leerkrachten te koesteren

De kranten staan er vol mee. Mijn tijdlijn staat er vol mee: scholen die sluiten omdat er te weinig leerkrachten zijn. Grote zorgen over de kwaliteit van het onderwijs.
That’s why glundersvibes in de klas zo belangrijk zijn! 

Want dat dat is wat het onderwijs op dit moment nodig heeft. Ik zie genoeg kansen! Laten we eens beginnen bij de leerkrachten die op dit moment bevlogen in de klas te staan. Laten we die koesteren. Die parels van leerkrachten én die bevlogenheid. 

Ouders vragen me vaak wat zij kunnen doen om die leerkracht te koesteren en aan te moedigen. Op 7 oktober (eigenlijk 5 okt, maar dat is een zaterdag) is het de Dag van de Leerkracht. Hoe fijn zou het zijn, om op deze speciale dag de leerkracht van jouw kind eens flink te laten glunderen? 

Ik weet na 18 jaar juf-zijn wat die leerkrachten nodig hebben. Glundermomenten. Lieve woorden. Moois. Iets dat niet teveel tijd kost, want hoe vereerd ze ook zullen zijn; het lesrooster, de groepsplannen en ook de leerlingen roepen en ze moeten doorrr. 

We gaan het zo simpel mogelijk maken, voor jou als ouder en voor die leerkracht. Op 7 oktober kun je glundervibes in de klas brengen met dit glunderkettingpakket. Daarmee zullen de lieve woorden het hele schooljaar lang door de klas vliegen. 

Bij het pakket zit de gratis inlog voor de introductiecursus. Zo kan de leerkracht meteen beginnen met glundermomenten beleven. Natuurlijk leg ik jou als ouder ook uit, hoe je simpel en blijmakend aan de leerkracht vertelt wat je gegeven hebt. Allemaal geregeld dus. Supereenvoudig. 

There’s no way back. Tijd om te gaan koesteren. Bestel hier het pakket voor de leerkracht van je kind.

De belangrijkste vraag voor jou als leerkracht in de nulde week.

Jaaah, juffen en meesters, I’m with you! (ik doe nu 2 van die coole boksen op mijn hart en kijk je indringend aan.) Je zit in week nul. Misschien wel de onzichtbaarste week van het schooljaar… Terwijl heel het niet-onderwijzend-gedeelte-van-de-mensheid denkt dat jij nog volop hangmattend en cocktail-drinkend door het leven gaat, loop jij al te buffelen tussen de 4 muren van je lege, stille klas. 

De verjaardagskalender is waarschijnlijk in de maak, je hebt al gezocht naar het lamineerapparaat, en je hebt al in veel klassendeuren gehangen om met elke collega even bij te kletsen. 


Een ondergewaardeerde, maar dierbare week. De veelbelovendheid van de stilte in je lokaal. Keurige kasten, geslepen punten aan de potloden het drinken van de warme koffie uit de automaat in de teamkamer. Tijd voor je collega’s. 
 
Maar ook zo’n week dat je volledig in de ultieme voorbereidings-val kunt trappen. Er is altijd meer te doen. Iets nog niet af. Maar weet je, << Test voornaam >>, daar gaat het helemaal niet om.

Het gaat niet om je lokaal, de punten aan de potloden en de gezellige tekeningen op de ramen. Het gaat om jou. Jij gaat maandag het verschil maken. Jij gaat maandag die nieuwe leerlingen welkom heten, het gezicht van de klas  zijn. Jij gaat die klas rocken! Dus laat het nu in je voorbereiding ook om jou gaan.
 
Die buitenkant geloof ik wel, na 5 (geen 6 dus, i’m with you, weet je nog!) weken vakantie. Nu gaat het om de binnenkant. Voordat je je helemaal op de Gouden Weken en stort op het geleefd-worden van je (ongeveer) 28 muzes ga je je storten op je glundervibes. Jouw glundervibes. De verse. Die van je zomervakantie. 
 

Stel jezelf de vraag: Wat geeft of gaf jou glundervibes deze zomervakantie? Plezier, energie, zin in meer-van-dat? 

Bepaal wat je mee wil nemen.

Vang dat-wat-je-mee-wil-nemen in maximaal 3 termen. Voor mij lekker weinig bij ons hebben , weinig doen en de dag nemen zoals ‘ie komt. 

Maak ze nog wat kernachtiger. Voor mij eenvoud en langzame dagen

Schrijf de termen in A4-tjes per term. 

Hang de a4tjes boven je bureau of stop ze in je klassenmap. Als je in het gelukkige bezit van een een Glunderjournal bent, schrijf je ze onder het kopje ‘aandacht’ 


Neem je tijd om de vragen te beantwoorden. Noteer de antwoorden op een mooi papier of op de glunderjournal. Deel ze met de wereld als je wilt, want dat laat je glunders stralen. 

Hoe kom je na de zomervakantie weer op gang met je klas?

Van de vrijheid, het-kleine-groepje-van-je-gezin, het spelen, spelen, spelen en elke dag ijs naar structuur, klas, leren en gewoon weer een pauzehap. Oja. En de wekker.

Voor iedereen is het weer even wennen. Voor jou en je leerlingen. Hoe kom je nou het beste op gang? 

De Gouden Weken zijn begonnen! Leg de eerste dagen de grootste nadruk op de connectie. Jouw connectie met hen. Zij met elkaar. De rest komt ook heel gauw, maar nu eerst die connectie. Geen ellenlange kringgesprekken (gaap!), maar interactie.

Omdat ik ook wel weet dat jij deze dagen je handen weer vol hebt en jij en je leerlingen hunkeren naar structuur schreef hier de werkvorm ‘ga staan als’ voor je uit. Als je nou eens de komende dagen elk dagdeel start met deze werkvorm, kunnen jullie elkaar snel, actief en speels leren kennen. Op die werkvorm kun je eindeloos variëren, dus je investeert meteen in de rest van je schooljaar en omdat je de werkvorm steeds herhaalt ben je ook nog eens je verlangen naar structuur aan het vervullen. 
 
En nu ga ik het helemaal makkelijk voor je maken, want ik heb meteen wat ‘ga staan als’ vragen voor de eerste schoolweek. 

GA STAAN ALS

Je vanmorgen blij werd van de wekker (doorvragen met: wie maakte je wakker, wie was het eerst wakker in huis, wat doe jij als eerste als je wakker wordt?)

Je in de zomervakantie in een boot gezeten hebt (doorvragen met: waar, met wie, wat voor boot?)

Je op kamp bent geweest (doorvragen met: waar, met wie, wat voor kamp, hoe lang?)

Je iets nieuws hebt geleerd in de zomervakantie (doorvragen met: wat, hoe, gebruik je ‘t nu na de vakantie ook nog?)

Je gisterenavond niet in slaap kon komen (doorvragen met: wat doe je als je niet kunt slapen?)

Je de zon hebt zien zakken (doorvragen met: waar was je, wat was je aan het doen?)


Heb jij nog leuke ideeën? Hier op Facebooken op instagram kunnen we elkaar door-inspireren met ga-staan-als-vragen. 

Drie vragen om jezelf als leerkracht in de zomervakantie te stellen

De eerste weken zijn voorbij. De haast van de eindspurt eruit. Grote kans dat je je dromen over de klas al achter de rug hebt. Je bent tot rust gekomen. Je zit nog volop in de en-we-gaan-nog-niet-naar-school-modus. Maar hé, ik ken je een beetje. Leerkracht is niet alleen je beroep, je bént het ook. Met hart en ziel. Het zit in al je vezels, ook als je zomervakantie hebt. Ik weet, je hebt nog lange-niet-nog-lange-niet zin in het nakijkwerk of evaluaties van de groepsplannen. Maar de klas, de kinderen, het leerkracht-zijn kriebelt aan je. Je wilt iets  doen. Niet teveel, rustaaagh aan, maar ja, het zou best fijn zijn om nu iets te doen zodat je voor volgend schooljaar je werkdruk vermindert en je werkplezier verhoogt. 

Wil je echt zinnig bezig zijn en je vakantiemodus zo lang mogelijk aan houden, stel jezelf dan vragen. Om te reflecteren, te ontdekken wat jouw vuur deed branden, doet branden en plannen te maken. Begin eens met te mijmeren over wat dit schooljaar goed ging, waar je blij van werd.  Naargelang de zomervakantie verder vordert, ga ja langzaamaan plannen maken. Maar start met mijmeren. 

Stel jezelf 3 vragen:

Waar ben ik dankbaar voor van afgelopen schooljaar?

Wat was mijn fijnste moment afgelopen schooljaar? 

Welke lessen/projecten/taken heb ik afgelopen schooljaar gedaan, wat voor mij echt vanzelf ging? 

Neem je tijd om de vragen te beantwoorden. Noteer de antwoorden op een mooi papier of op de glunderjournal. Deel ze met de wereld als je wilt, want dat laat je glunders stralen. Later deze zomervakantie neem ik je stapsgewijs mee in de plannen.  Wil je daarvan op de hoogte blijven, schrijf je dan gratis in voor de GlunderTips. En dan mijmeren.

Hard nodig. 

werkvorm De Duim

Hoeveel heb jij de schat zacht?’
‘Hoe was het eten vandaag?’
(Meestal duim omlaag. Grrr.)
‘Ben je ‘t ermee eens?’Een lekkere eenvoudige, snelle manier om antwoord te geven op een vraag.

  • Voor wie geen zin heeft om te praten.
  • Voor wie sowieso beeldend is ingesteld.
  • Voor wie graag ‘doet’.
  • En superhandig om een hele groep betrokken te houden. 

Stel je vraag. Laat iedereen die meedoet (je klas, je kind, je deelnemers in een workshops, je yogaclubje…) hun duim opsteken. Daag ook uit om, in alle eerlijkheid, die duim eens omlaag of half-op te steken. Juist om te laten weten, voelen, dat niet altijd alles GOED hoeft te zijn. Soms is iets mindere, en dat is oké. Het is wat het is. Mooi om te leren accepteren toch.

glundervragen en de juiste sfeer

Ik ben benieuwd, heb je de inspiratieposter met glundervragen voor de laatste schoolweken al bekeken? Hem al gedownload misschien? Of zelfs al een plekje gegeven? 

Ik hoop dat je ‘m gaat gebruiken, want je kunt er zoveel mee! Hij levert je zoveel op. En wat te denken van jouw kleinerik. Hoe lekker is het voor hem of haar als hij (ik hou het even bij hij, dat leest een stuk rustiger) eens lekker serieus genomen wordt? Heel lekker, kan ik je vertellen, uit 9 jaar kindercoachpraktijk-ervaring. 

Het gaat jou en je kleinerik ook echt helpen om te ontdekken wie je hij  ook alweer is. Oplossingen vinden voor alledaagse kinderdingen. Door just a few questions. 

Maar ik weet,  met een paar vragen ben je er nog niet. Al zijn het van die knettergoeie glundervragen ; ) Ze worden stukken makkelijker te beantwoorden als je in het gesprek met een kind de juiste sfeer creëert om ze te stellen.

Eigenlijk is gesprekssfeer een kwestie van lichtheid en timing. 

Het allermakkelijkst is om jezelf als proefpersoon te nemen. Stel, je komt uit je werk. Je hoofd vol. Lijf moe. Veel meegemaakt en gedaan. Wil je dan een vragenvuur op je af krijgen? Dacht het niet. Zwaar. Bad timing. 

Stel, je zit/staat/loopt naast iemand leuks. Hebt een gezellig keuvelgesprek. Kunt die ander af en toe kort aankijken om zijn stemming te peilen en jouw stemming te showen. Wil je dan een serieuze vraag, met empathie en oprechte interesse gesteld? Grote kans van wel. Licht. Good timing!

1.Zorg dat er een soort inleidend keuvelgesprek aan vooraf gaat.

2.Zorg dat je elkaar wel aan kán kijken, maar niet hoeft.

3.Leid de vraag in met oprechte interesse: bijvoorbeeld ‘ik zou wel eens willen weten‘, ‘hoe is dat bij jou’ of ‘ik heb een vraag voor je’

4.Geef tijd om het antwoord te vinden, je kunt hem zelfs parkeren voor een ander moment

5.Sta open voor welk-antwoord-dan ook. Verwonder je erover. Dit is jouw kind. Jouw wijze kind. 

Zo kun jij samen met je kleinerik dit schooljaar lekker afsluiten. En je snapt ook nog eens meer en meer van hem.