glundervragen en de juiste sfeer

Ik ben benieuwd, heb je de inspiratieposter met glundervragen voor de laatste schoolweken al bekeken? Hem al gedownload misschien? Of zelfs al een plekje gegeven? 

Ik hoop dat je ‘m gaat gebruiken, want je kunt er zoveel mee! Hij levert je zoveel op. En wat te denken van jouw kleinerik. Hoe lekker is het voor hem of haar als hij (ik hou het even bij hij, dat leest een stuk rustiger) eens lekker serieus genomen wordt? Heel lekker, kan ik je vertellen, uit 9 jaar kindercoachpraktijk-ervaring. 

Het gaat jou en je kleinerik ook echt helpen om te ontdekken wie je hij  ook alweer is. Oplossingen vinden voor alledaagse kinderdingen. Door just a few questions. 

Maar ik weet,  met een paar vragen ben je er nog niet. Al zijn het van die knettergoeie glundervragen ; ) Ze worden stukken makkelijker te beantwoorden als je in het gesprek met een kind de juiste sfeer creëert om ze te stellen.

Eigenlijk is gesprekssfeer een kwestie van lichtheid en timing. 

Het allermakkelijkst is om jezelf als proefpersoon te nemen. Stel, je komt uit je werk. Je hoofd vol. Lijf moe. Veel meegemaakt en gedaan. Wil je dan een vragenvuur op je af krijgen? Dacht het niet. Zwaar. Bad timing. 

Stel, je zit/staat/loopt naast iemand leuks. Hebt een gezellig keuvelgesprek. Kunt die ander af en toe kort aankijken om zijn stemming te peilen en jouw stemming te showen. Wil je dan een serieuze vraag, met empathie en oprechte interesse gesteld? Grote kans van wel. Licht. Good timing!

1.Zorg dat er een soort inleidend keuvelgesprek aan vooraf gaat.

2.Zorg dat je elkaar wel aan kán kijken, maar niet hoeft.

3.Leid de vraag in met oprechte interesse: bijvoorbeeld ‘ik zou wel eens willen weten‘, ‘hoe is dat bij jou’ of ‘ik heb een vraag voor je’

4.Geef tijd om het antwoord te vinden, je kunt hem zelfs parkeren voor een ander moment

5.Sta open voor welk-antwoord-dan ook. Verwonder je erover. Dit is jouw kind. Jouw wijze kind. 

Zo kun jij samen met je kleinerik dit schooljaar lekker afsluiten. En je snapt ook nog eens meer en meer van hem.