ons schatgravers-avontuur

ijskoffie bij Inspire Coffee Breda`Wat ik nog mis in mijn praktijk is een spel dat het zelfbeeld verstevigt. En waar kinderen blij van worden.’ Wie van ons twee dat ook alweer zei? Geen idee! ’Dan maken we dat toch zelf?’ Een lach en een toast met onze ijskoffie op het terras van Inspire Coffee Company Breda, met Greetje Welten, zomer 2010. Een idee was geboren.

Wow, een spel dus… Vleugels kregen we ervan! In een mum hadden we de opzet duidelijk. En dat dit een spel moest worden voor in onze praktijken, maar óók voor thuis. Juist! En voor in de klas. Een spel voor overal. Een spel zo leuk, dat je ‘t met iedereen zou willen spelen. Laagdrempelig en luchtig, maar toch krachtig. Dat zou het worden.schatgravers, een kaartspel dat inspireert, verbindt en raakt

Ons idee was dat je zelfvertrouwen opbouwt door het ontdekken van je eigen waardevolle eigenschappen. Je schatten dus. Dus daar wilden we naar op zoek gaan bij ons spel. Maar het moest wel een speelse en levendige zoektocht worden. Met ietwat diepgaande opdrachten. En kijk, daar gluurden de karweitjes al om de hoek!

We verzamelden schatten en karweitjes. We knutselden op een vrijdagavond een spelbord in elkaar, met plaatjes uit de Flow. De ruwe oefenversie was klaar. Hup, spelen maar!

quote Plato spelen-schatgraversToen begon dus het echte veldwerk: spelen, spelen en nog eens spelen. In onze coachpraktijken, met vrienden, familie en in de klas. Plato had gelijk. We ontdekten ons suf.

Dat is dus waar Het Grote Bijschaven begon. We merkten onder meer dat we het spelbord totaal niet nodig hadden. (Kill your darlings, pijnlijk!) Dat we geen winnaars en verliezers wilden. Waar de knelpunten zaten. En, phoe, gelukkig ook waar de oplossingen zaten.

We doorstonden de kritieken, stelden spelregels bij, vingen de ‘magic touch’ en formuleerden de speluitleg. Blij toe, dat er zoveel lieverds in onze omgeving waren die het spel met ons speelden. Onomwonden hun mening gaven. Zodat wij stapje voor stapje (of schepje voor schepje, haha) ons spel konden vervolmaken.

Eén van de fantastische dingen van Schatgravers, is dat je oog krijgt voor de gewoon-bijzondere dingen van alledag. De ‘ karweitjes’ ( speelse en zinnige opdrachten) in het spel laten je het leven omhelzen. Waar de schatkaarten de diepgang en ontdekkingen in Schatgravers brengen, geven de karweikaarten dynamiek en lichtheid. Dat maakt dat er als vanzelf een grote glimlach op je gezicht komt, dat je ogen gaan fonkelen. Dat je gaat fladderen. Of spinnen. Of misschien zelf alles wel tegelijk!

Officieel is het spel gemaakt voor kinderen van 7 tot 17. Maar ben je iets jonger, of veel ouder, speel het gerust. Je zult er veel plezier aan beleven!

quote Roald Dahl fonkelende ogen

Zo bijzonder voor ons om te merken dat er al zoveel mensen zijn die in ons geloven. Die actief meeleven op onze fb-pagina, er met elkáár over praten (zonder dat wij erbij zijn) en ons spel kopen.

Wil je meer weten? Of ons spel bestellen? Kijk dan op onze website.

Ben je nieuwsgierig? Wil je het spel voelen, zien, ervaren? Wil je eraan ruiken? Alles kan! Tijdens de PIAZZA op 10 december van 9.30 uur tot 11.00 uur bij Café Helene in Bergen op Zoom. (Dat fijne tentje boven Boekhandel Quist, weet je wel?)

Ik hoop zo dat je komt!

Je mag gewoon alleen komen, maar ook samen met je zus/buurman/vriendin om het spel echt te spelen. Dus nodig ze uit: kom, ga mee schatgraven!